? ??????????????????? ????Easy Install Instructions:???1. Copy the Code??2. Log in to your Blogger account
and go to "Manage Layout" from the Blogger Dashboard??3. Click on the "Edit HTML" tab.??4. Delete the code already in the "Edit Template" box and paste the new code in.??5. Click "Save Template" CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS ?

Monday, July 16, 2012

Jom cuba buat "cheese tart"

2 Bulan lepas, adalah sepupu jauh mak melansungkan ikatan pertunangan ...dan kebetulan diberinya kami rasa chesse tart...dan kebetulan juga masa terlibat dengan outcome di gadek dapat cenderahati cheese tart lagi..huhu bape banyak kebetulan lah nie...jadinya disebabkan kesedapan cheese tart ni...terasalah nak cuba membuatnya..huhu semoga menjadi ...amin..nyummy2 x sabarnya..

Bahan-bahan ( ~ 60 - 70 biji bergantung pada saiz tart )

  • Sugar Dough (asas buat tart)
  • 250g butter
  • 1 cawan gula kastor
  • secubit garam(Jika guna majerin tak payah bubuh)
  • 600g tepung gandum
  • 2 biji telur (apa2 gred tapi biasa guna gred B)
  • Cheese filing tart
  • 250g cream cheese
  • 70g gula kastor
  • 1 biji telur
  • sedikit coffe @ coklat emalco( ikut suka utk lorekan)
  • 2 - 3 sudu besar susu cair

Cara-cara

  1. Untuk sugar dough. - Putar butter dengan gula hingga kembang kemudian baru masukkan telur sebiji sebiji pukul lagi hingga kembang dan ringan.
  2. Masukkan tepung dan gaul rata hingga jadi doh. Ketika mencanai pastikan baki doh di tutup dengan kain @ plastik coz cepat keras bila kena angin.
  3. Terapkan dan bentukkan dalam bekas tart berbentuk macam kat kedai tu..(lanser dengan sikit marjerin dasar bekas tart agar tak melekat...
  4. Tekan sikit dasarnya agar berbentuk cantik.
  5. Bakar dalam oven hingga sedikit kekuningan jangan sampai garing. ~ 20 minit.( Boleh buat awal dan simpan dalam bekas kedap udara)
  6. Cara buat Cheese filing tart.( Ketika menunggu pastery cup masak bolehlah buat cheese filing ni)
  7. Putar cheese, gula, susu cair dan telur hingga licin.
  8. Masukkan @ paipkan dalam pasteri cup dan bubuh sedikit coffe flavour @ apa2 yg disukai..lorekkan ikut kreativiti..Bakar semula kira-kira 10 ~ 15 minit..hingga cheese tu tak melekat.

No comments:

Post a Comment